Banana mafini sa kikiriki puterom, sočni iznutra sa finom koricom, a još i zdravi

Banana mafini su možda i u mojih top 10 (skoro) bezgrešnih slatkiša. Volim da odozgo stavim malo smeđeg šećera jer tako dobiju još hrskaviju koricu, ali ukoliko izostavim ovo, prave se samo sa medom ili nekim drugim zaslađivačem, BEZ šećera.

Dakle, spremi spisak za kupovinu i ovog vikenda obavezno probaj ove lude jesenje „no guilt“ banana mafine sa kikiriki puterom.

banana mafini, banana, mafini, banana mafini recept, mafini recept, kolači bez šećera, mafini bez šećera, slatkiši bez šećera, mafini sa puetom od kikirikija, puter od kikirikija, kolači, mafini blog, seksi u kuhinji, seksi sa dorćola

SASTOJCI:

  • 5 kašika kokosovog ili maslinovog ulja
  • 1 velika supena kašika meda
  • 2 jajeta
  • 3 banane
  • 2 kašike kikiriki putera
  • 5 kašika mleka (ja sam koristila bademovo)
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 2 kašičice cimeta
  • 1/2 kašičice mlevenog đumbira
  • 1/2 kašičice mlevenog karanfilića
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • 1/2 kašičice soli
  • 2 šolje od 2 dl brašna
  • 1/2 šolje ovsenih pahuljica + malo za posipanje
  • malo oraha za dekoraciju
  • bukvalno jedna kašičica smeđeg šećera ali može i bez toga 🙂

banana mafini, banana, mafini, banana mafini recept, mafini recept, kolači bez šećera, mafini bez šećera, slatkiši bez šećera, mafini sa puetom od kikirikija, puter od kikirikija, kolači, mafini blog, seksi u kuhinji, seksi sa dorćola

PRIPREMA:

Banana mafini su sjajni i zbog toga što posle njih ne ostaje brdo sudova, jer sve može da se muti u samo jednoj, doduše malo većoj i dubljoj činiji. Nije neophodan ni mikser, ja sam sve radila običnom metalnom mutilicom, a ako kao ja koristiš silikonske kalupe za mafine, izbeći češ i ribanje pleha.

Prvo sam umutila jaja i ulje, zatim umešala ispasirane banane, med, mleko, kikiriki puter i vanilu. Posle sam i umešala suve sastojke, dakle brašno, prašak za pecivo, so, ovsene pahuljice i začine.

To je sve. Smesa treba da bude ujednačena, kompaktna, a rerna spremna tj. zagrejana na 160-170 stepeni. U kalupe sam sipala smesu i na kraju posula malo šećera i ovsenih pahiljica i na neke dodala po orah čisto kao ukras ali je i super ukus kad se malo prepeku na kolačima.

Mafini se peku polako na oko 160-170 stepeni oko pola sata, mada naravno valjalo bi probati čačkalicom da li su gotovi.

To je to, uživajte u jeseni 🙂

(soundtrack for this recipe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *