Džem od luka, pikantni francuski specijalitet koji svemu daje tako dobar šmek!

Džem od luka, francuski specijalitet popularan je poslednjih godina pogotovo kao nezaobilazni sastojak burgerima koji upravo daje taj specifični slasni šmek.

džem od luka, džem od luka recept, džem od crnog luka, crni luk, zimnica, džem recept, franscuski džem od luka, francuska kuhinja, specijalitet, francuski recepti, salata, francuska salata seksiukuhinji, seksi u kuhinji, seksi u kuhinji blog, sexy u kuhinji, sexy u kuhinji blog, seksi u kuhinji recepti, seksi u kuhinji priče, priče sa receptima, seksi sa dorćola, seksi sa dorćola recepti, brzi recepti, jednostavni recepti, dorćolske priče, seksi priče, istinite priče, ispovesti, prave ispovesti, seks, sex, dorćol, priče dorćol

Brusketi su mnogo ukusniji sa ovim karamelizovanim dodatkom, a o salatama i ribi i da ne govorim. Dosta je jak, ali i kaloričan, tako da je dovoljno samo malo džema i da jedan običan ručak postane pravo francusko gastronomsko iskustvo!

Za džem od luka biće vam potrebni sledeći

SASTOJCI:

džem od luka, džem od luka recept, džem od crnog luka, crni luk, zimnica, džem recept, franscuski džem od luka, francuska kuhinja, specijalitet, francuski recepti, salata, francuska salata seksiukuhinji, seksi u kuhinji, seksi u kuhinji blog, sexy u kuhinji, sexy u kuhinji blog, seksi u kuhinji recepti, seksi u kuhinji priče, priče sa receptima, seksi sa dorćola, seksi sa dorćola recepti, brzi recepti, jednostavni recepti, dorćolske priče, seksi priče, istinite priče, ispovesti, prave ispovesti, seks, sex, dorćol, priče dorćol

  • 2 kg ljubičastog crnog luka
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 2 kašičice soli
  • 1 kašičica bibera (ja sam koristila šareni)
  • 4-5 grančica ruzamerina
  • 4-5 listića lovora
  • 300 g smeđeg šećera
  • 60 -70 ml aceto balsamico sirćeta
  • 100 ml vina aronije (može bilo koje suvo crno vino)

PRIPREMA:

Džem od luka se zapravo vrlo jednostavno sprema, ali je potrebno malo više vremena, jer se dinsta, pa kuva sve vreme na nižoj temperaturi. Za ovu količinu potrebno je oko 3 sata sve ukupno.

Luk sam iseckala sitnije, ne baš preterano precizno ali to ni nije neophodno. 😉

Ulje sam stavila u veću šerpu, zagrejala i prodinstala luk, oko 10-ak minuta. Ovde baš mora da se sve vreme stoji pored šporeta jer je potrebno da se češće meša kako luk ne bi zagoreo, a to bi baš moglo da pokvati sav ukus. 🙁

Kad je več omekšao i malo promenio boju, dodala sam lovor, ruzmarin, so i biber, poklopila i opet dinstala jedno 40-ak minuta. E tad sam isključlila sve jer sam imala neke obaveze i morala da izađem. Vratila sam se za jedno sat i po vremena, opet uključila ringlu na srednjeu temperaturu i nastavila kuvanje možda još 30-40 minuta.

Sledeći korak je dodavanje šećera, sirćeta i vina. Imala sam u frižideru vino od aronije, pa sam isoristila to. Inače je jako zdravo i kupujem ga relativno često u nekoj od prodavnica zdrave hrane.

Naravno može se koristiti bilo koje crno vino, bolje je neko suvo, ali eto, ponekad se čak i meni dogodi da u kući nemam (pravo!) vino. 🙂

Čak mi se dopada varijanta sa aronijom jer celoj priči da dodatni šmek.

Nastavlja se kuvanje još oko 40 minuta možda i sat vremena zavisi i od šporeta, a da je gotovo vidi se kao i kod svakog džema, kad sve teže ide mešanje i varjača već ostavljala jasan trag po dnu šerpe.

Izvadila sam lovorov list i ruzmarin na samom kraju.

džem od luka, džem od luka recept, džem od crnog luka, crni luk, zimnica, džem recept, franscuski džem od luka, francuska kuhinja, specijalitet, francuski recepti, salata, francuska salata seksiukuhinji, seksi u kuhinji, seksi u kuhinji blog, sexy u kuhinji, sexy u kuhinji blog, seksi u kuhinji recepti, seksi u kuhinji priče, priče sa receptima, seksi sa dorćola, seksi sa dorćola recepti, brzi recepti, jednostavni recepti, dorćolske priče, seksi priče, istinite priče, ispovesti, prave ispovesti, seks, sex, dorćol, priče dorćol

Sklonila sam sa ringle i napunila tegle. Od ove količine luka dobila sam oko 850g džema i još malo odmah za bruskete.

Moja preporuka je da se pune manje teglice jer je dosta praktičnije.

(soundtrack for this recipe)

 

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *