Kiš sa spanaćem, mocarelom i prepečenim paradajzom sa bosiljkom – savršenstvo!

Kiš sam dugo posmatrala kao pretenciozno predjelo. Nepravedno, priznajem. O, kako sam se samo prevarila! Kiš ne da nije precenjen, već bi mu trebalo odati posebne zasluge za ukus, fenomenalan balans sastojaka i prhkog testa koje se vrlo lako zamesi i još brže zapeče.

kiš sa spanaćem

Ova vrsta slanog predjela dozvoljava svu kreativnost jer zaista je bezbroj različitih slatko-slanih kombinacija koje se mogu ukrstiti te obradovati čula.

Ovog puta predlažem jednu od mojim omiljenih kombinacija – kiš sa spanaćem, mocarelom i prepečenim paradajzom!

SASTOJCI:

  • 250 g speltinog brašna
  • 1 žumance
  • 4 kašike hladne vode
  • 100 g putera
  • Malo soli
  • 2 srednja paradajza
  • Maslinovo ulje
  • Bosiljak, krupna morska so
  • 500 g svežeg spanaća
  • 250 g mocarele
  • 5 jaja
  • 150 ml neutralne pavlake
  • 150 ml mleka
  • kašičica soli
  • biber

Koru sam pripremila tako što sam umutila žumance sa hladnom vodom, polako dodavala speltino brašno i sve dobro umiksala (stavila sam nastavke za testo na mikser). Dodala so i seckani puter iz frižidera.

kiš sa spanaćem

Nema potrebe da bilo šta bude na sobnoj temperaturi jer se testo svakako vraća u frižider.

Premesila sam ga kratko rukama, uvila u prozirnu foliju i ostavila u frižider na par sati.

Testo treba da odstoji u frižideru oko sat vremena. Ovaj kiš sprema se sa prepečenim paradajzom i verujte mi vredi svaki dodatno utrošeni minut! Paradajz sam isekla i poređala u tepsiju na koju sam stavila pek papir. Svaku krišku paradajza premazala sam maslinovim uljem, posolila i dodala malo bosiljka. Pekla sam ga oko 10-15 minuta na 250 stepeni. Videćete po paradajzu kad je gotov bez problema.

Testo sam razvila oklagijom da bude malo veće od pleha za kiš (zbog ivica). Odmah na testo sam stavila oprani baby spanać i mocarelu i sve začinila i na vrh dodala prepečeni paradajz. Posebno sam umutila jaja, mleko i pavlaku i prelila testo sa spanaćem.

Pekla sam u zagrejanoj rerni na oko 180-200 stepeni oko 40 minuta.

Prijatno 🙂

dodatak: Puter kupujem na merenje u novootvorenoj mlekari na Kalenić pijaci, savršen je! Sveži organski spanać na tezgi takođe na Kaleniću. 

(soundtrack for this recipe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *