Kuglof od limuna, Dolce al limone, savršeno italijansko zadovoljstvo

Nešto sam se baš zalepila za italijanske deserte u poslednje vreme, nisu preterano slatki, dosta ih je jednostavno napraviti uz pravi recept, a i ne trošim vreme i živce na dekoraciju koja mi btw uopšte ne ide.

kuglof od limuna, kuglof sa limunom, kuglof, kuglof recept, kolač sa limunom, limun, limun kolač. limun torta, torta, italijanska torta, italijanski kolač, italijanski kolači beograd, , beograd recepti, recepti blog, gastro blog, food blog, kuglof blog recept, recept za kuglof

A opet, sama pomisao na kuglof čak ni kad ga vidim na nekoj instagramičnoj fotki pretenciozno serviranog, nikad u meni nije izazivala neki wow efekat.

A onda sam probala Dolce al limone i odlepila koliko je savršen! Suptilno kremast zbog maskarponea, mek, a opet sočan uz osvežavajuću citrusnu notu koja počinje da vas mami još dok se prvo parče tek seče. Savršeno!

kuglof od limuna, kuglof sa limunom, kuglof, kuglof recept, kolač sa limunom, limun, limun kolač. limun torta, torta, italijanska torta, italijanski kolač, italijanski kolači beograd, , beograd recepti, recepti blog, gastro blog, food blog, kuglof blog recept, recept za kuglof

KUGLOF OD LIMUNA- DOLCE AL LIMONE
SASTOJCI:

  • 170 g putera
  •  220 g maskarpone sira
  • 300 g šećera
  • 3 veća jajeta
  • 1 kk ekstrakta limuna
  • 1 kk ekstrakta vanile
  • narendana korica limuna
  •  1 kesica praška za pecivo
  •  1 kk sode bikarbone
  •  ¼ kk soli
  •  200 g brašna
  •  Malo šećera u prah

 

PRIPREMA:

Prvo namestiš rernu na 180 stepeni. Neka svi sastojci budu sobne temperature. Umuti prvo puter i šećer tako da se dobije fina vazdušasta smesa. Dodaj maskarpone, jedno po jedno jaje i sve dobro umuti. U sve to umešaj i narendanu koricu limuna i ekstrakt vanile i limuna. U posebnoj posudi pomešaj brašno, sodu, so i prašak za pecivo, a onda sve to sjedini sa prvom smesom. Dobro izmešaj i sipaj u kalup za kuglof i peci oko 30-40 minuta odnosno dok testo ne bude sasvim pečeno (probaj nožićem). Kad bude sasvim lepo pečen, izvadi i ostavi da se skroz ohladi pre nego što ga izvadiš iz kalupa. A onda možeš da ga preliješ glazurom ili prah šećerom, kako voliš.

(soundtrack for this recipe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *