Norveške rolnice sa cimetom, slatki doživljaj skandinavskog deserta

Norveške rolnice sa cimetom ne pravim tako često, a jedan od razloga je i taj što je spoj mekog vazdušastog testa i hrskavog mirisnog krema tako primamnjiv da je gotovo nemoguće da se zaustavim nakon samo jedne ili dve.

🙂 Oni koji su na dijeti ili nekom specijalnom režimu ishrane bolje da odmah prestanu da čitaju dalje.

norveške rolnice sa cimetom

SASTOJCI:

(testo)

  • oko 650 g brašna
  • 100 g šećera
  • Pola kašičice soli
  • Jedan paketić svežeg kvasca
  • 100 g putera
  • 400 ml mleka
  • 2 jajeta
  • Kesica vanilin šećera

(fil)

  • 250 g putera
  • 150 g šećera
  • 3 kašike cimeta
  • 3 šake krupno mlevenih pečenih lešnika
  • 1/2 kašičice karanfilčića
  • Prstohvat muskatnog oraščića
  • Prstohvat mlevenog đumbira
  • Kesica burbon vanilin šećera
  • Žumance za preliv

PRIPREMA:

Prvo sam umesila testo brašno, šećer, vanilin šećer, so i kvasac koji sam prethodno rastopila u malo toplog mleka sa kašičicom šećera i sačekala par minuta da nadođe. Važno je da mleko bude toplo, ne vrelo i da kvasac bude sobne temeprature.

norveške rolnice sa cimetom
Foto: Andrej Nihil

Istopila sam puter i pomešala ga sa umućenim jajima i ostatkom mleka i zamesila testo. Trudim se da ne dodam odmah svu količinu brašna već mesim testo rukama sve dok ne postane neophodno dodati još malo brašna, ali ako se brašna doda previše testo neće biti baš tako meko i vazdušasto.

A sad, teretana 😀 Testo mesim jedno desetak minuta, možda koji minut manje, jer se na taj način i kvasac lepo rasporedi, a samo testo posle bude vazduštasto i fino. Ako postane lepljivo dodam još šaku brašna.

Zatim ga pokrijem krpom i ostavim da odmara jedno 30-40 minuta. Premesim još jednom, pa opet ostavim desetak minuta, a onda razvaljam u pravougaoni oblik dimenzija otprilike 60 x 35cm.

Fil se lako sprema, zapravo samo sam rastopila puter, dodala cimet i ostale začine, lešnike koje sam prepekla i izlomila oklagijom jer volim da budu krupniji, a i ne moram posle da perem blender. Dodala sam šećer i burbon vanilin šećer (ima jaču aromu) i to je to.

norveške rolnice sa cimetom

Testo sam nafilovala ravnomerno, urolala i isekla oštrim nožem na tanje rolnice, oko 1 cm, premazala umućenim žumancetom, poslagala u pleh sa pek papirom i pekla u zagrejanoj rerni na 220 stepeni 20-ak minuta.

Uživajte 🙂

(soundtrack for this recipe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *