Panna cotta sa malinama, elegantni italijanski slatkiš koji miluje nepca

Panna cotta, ovaj delikatni desert potiče iz italijanske regije Pjedmont, mada sam na netu pronašla podatak da ga je zapravo osmislila mađarska kuvarica. U pitanju je vrsta mlečnog pudinga koji se u originalu pravi sa mlekom, želatinom, slatkom pavlakom, šećerom, rumom, marsalom i karamelom.

panna cotta, panna cotta recept, pana cota, pana kota, seksi u kuhinji

Ide fantastično uz različite prelive, pogotovo sa bilo kojom kombinacijom crvenog voća, što je kožda i najčešća varijanta.

Malo sam ga modifikovala i meni je baš ova kombinacija savršena!

Sprema se vrlo jednostavno i brzo, gotov je za 15-ak minuta, jedino što bi bilo dobro da se pre služenja dobro ohladi u frižideru, dakle par sati i biće idealan. Kao mericu najčešće koristim običnu šolju za kafu od 2dl, lakše mi je nego da merim na vagi.

SASTOJCI:

  • 1/4 šolje mleka (to je oko 50 ml)
  • kesica želatina
  • 2 male slatke pavlake od po 250 ml
  • 1/2 šolje šećera
  • kesica burbon vanile
  • 2 kašičice ekstrakta vanile

(crveni sos)

  • 300 g crvenog voća (ja sam koristila maline)
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 1 kašika limunovog soka

PRIPREMA:

Želatin sam rastvorila u mleku i ostavila da odstoji par minuta. Za to vreme na ringli sam zagrejala slatku pavlaku, šećer i vanilu taman dok ne proključa. Pre nego što počne da ključa, dakle čim počnu da se pojavlju mehurići sa strane, sklonila sam sa ringle. Umešala sam želatin sa mlekom i dobro izmešala žicom da se sve lepo sjedini. I to je sve! Sipala sam panna cottu u činijice (od ove količine dobiju se četiri manje porcije), prekrila samolepljivom folijom, sačekala da se desert ohladi do sobne temperature a onda odložila u frižider.

panna cotta, panna cotta recept, pana cota, pana kota, seksi u kuhinji

Ovo sam pravila pre podne tako da je do uveče već bilo spremno za uživanje, ali potpuno je OK ostaviti i da odstoji preko noći u frižideru.

Sos se sprema pred služenje, pošto nisam imala sveže maline, koristila sam smrznute i čak nisam ostavila da se baš sasvim otkrave jer mi se dopada ideja i da preliv bude fino hladan. Voće sam izblendala štapnim mikserom sa šećerom i limunovim sokom i to je bilo to.

panna cotta, panna cotta recept, pana cota, pana kota, seksi u kuhinji

Panna cotta se servira na tacni/tanjiriću što znači da je potrebno da okrenete činijicu i lagano izvadite desert. Pomaže ako se pre sipanja krema činije malo navlaže vodom. I svaka porcija se prelije divnim sosom od malina.

Iako jednostavan ovaj slatkiš mi je baš nekako nežan i volim da ga spremam samo posebno dragim osobama što savetujem i vama 🙂

(soundtrack for this recipe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *