Vanilice, da budu prhke, ali da se tope pod nepcem!

Vanilice, verovatno jedan od omiljenih slatkiša iz detinjstva. Da, da slatkiša, jer je u mojoj kući bilo „strogo zabranjeno“ konzumirati kupovne čokolade, žele-zeke, bananice i slične đakonije. Ništa od toga! Doduše, mama je to prilično dobro nadoknadila tako što nam je svake nedelje spremala kolače, a vanilice sam uvek posebno volela.

vanilice, vanilice recept, vanilice blog, vanilice starinski recept, stari srpski kolači, srpsa trpeza, slava, slavska trpeza, posne vanilice, mrsne vanilice, vanilice originalni recept, seksiukuhinji, seksi u kuhinji, seksi u kuhinji blog, sexy u kuhinji, sexy u kuhinji blog, seksi u kuhinji recepti, seksi u kuhinji price, price sa receptima, seksi sa dorćola, seksi sa dorćola recepti, brzi recepti, jednostavni recepti, dorćolske price, seksi price, istinite price, ispovesti, prave ispovesti, seks, sex, dorćol, priče dorćol

Možda baš zbog tog prah šećera koji mi i danas izgleda čarobno na kolačima. 🙂

Ovaj recept sam dobila baš od mame, prvi put sam ih spremila na ovaj način i nikada nisam imala potrebnu da ga menjam.  Jednostavno, savršene su!

Uostalom, vanilice i treba da budu prhke, ali da se tope pod nepcem, a ove moje su baš takve.

SASTOJCI: 

  • 200 g masti (to je tajni sastojak!)
  • 500 g brašna
  • 1 žumance
  • 1 celo jaje
  • 4 kašike šećera
  • Sok od 1 limuna

OSTALI SASTOJCI:

  • 1 ulupano belance za umakanje
  • 50 g mlevenih oraha
  • Džem
  • Vanilin šećer

vanilice, vanilice recept, vanilice blog, vanilice starinski recept, stari srpski kolači, srpsa trpeza, slava, slavska trpeza, posne vanilice, mrsne vanilice, vanilice originalni recept, seksiukuhinji, seksi u kuhinji, seksi u kuhinji blog, sexy u kuhinji, sexy u kuhinji blog, seksi u kuhinji recepti, seksi u kuhinji price, price sa receptima, seksi sa dorćola, seksi sa dorćola recepti, brzi recepti, jednostavni recepti, dorćolske price, seksi price, istinite price, ispovesti, prave ispovesti, seks, sex, dorćol, priče dorćol

PRIPREMA:

Kaže mama da se vanilice spremaju isključivo sa mašću, kakav puter, kakvi bakrači. I samo tako mogu da budu onako meke i da se tope pod nepcem . Još ako imate i domaći džem u špajzu, ma milina! Dakle, mast se dobro umuti mikserom, doda se žumance, jedno jaje, šećer i sok od limuna. Kad se i to sve lepo sjedini, sipa se brašno, a potom zamesi testo. Kad se razvuče, trebalo bi da bude debljine oko ½ cm i tada se mogu kalupom ili staklenom čašicom, vaditi vanilice. Svaka se najpre umoči u ulupano belance i pospe mlevenim orasima, a potom se poslažu u pleh na koji je stavljen pek papir. Vanilice se peku na 200 stepeni oko 15 minuta, da ostane bele. Kad budu gotove, uvaljuju se u prah šećer i spajaju džemom.

Ludilo kako su dobre!

(soundtrack for this recipe)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *