Kuglice sa kikiriki puterom, praznični kolači koji se prave u trenu, a nestaju još brže!

Kuglice sa kikiriki puterom sam prvi put probala u Americi. Bile su dosta „teže“ zbog samog putera od kikirikija , plus su imale orahe kojih nisam baš veliki obožavalac.

kuglice sa kikiriki puterom

Ipak, pošto apsolutno obožavam kikriki puter i mislim da bih mogla sve slatkiše da zamenim samo ovim za mene neodoljivom poslasticom, rešila sam da isprobavam razne varijacije koje uključuju kikiriki puter pa i da dam drugu šansu kulgicama, ovog puta na moj način.

Ove jednostavne kuglice sa kikiriki puterom su apsolutno otkriće za mene! Lako se prave i bukvalno su vam potrebna samo četiri sastojka.

Kikiriki puter pravim sama, imam dobar blender koji savršeno ispasira orašaste plodove tako da se dobije fin puer. Ponekad eventualno dodam malo ulja, ali ukoliko imate strpljenja da polako blendate, može da prođe i bez dodavanja ulja.

SASTOJCI:

50 g putera
150 g putera od kikirikija
150 g šećera u prahu
1 kašičica ruma
250 g crne čokolade

PRIPREMA:

Kuglice sa kikiriki puterom su, što bi Amerikanci rekli „piece of cake“!

Zapravo nema nikakve posebne filozofije kod pripreme,  nema potrebe ni za pečenjem. A ukus? Prevazilazi sva očekivanja, obećavam!

Umutite mikserom kikirikiputer i puter (gledajte da sastojci budu sobne temperature, lakše će se mutiti) i dodajte šećer u prahu. Rum možete i da preskočite, meni se dopada šmek.

Ostavite smesu da odstoji dva sata u frižideru, pa formirajte kuglice rukama, slažite ih na pleh a potom odložite u zamrzivač na sat, dva. Pre nego što ih izvadite, otopite čokoladu na pari, ostavite tek malo da se prohladi, a zatim vadite kuglice umačite u čokoladu jednu po jednu.

Ovaj postupak je najbolje napraviti pomoću čačkalica ili štapića za ražnjiće.
Možete ih ponovo vratiti na desetak minuta u zamrzivač čisto da se brže stegne čokolada, a možete i ostaviti da se prohlade u kuhinji ili još bolje na terasi.

Prijatni praznici! 🙂

(soundtrack for this recipe)

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *