Iako mnogima celer kao povrće nije na vrhu liste omiljenih namirnica, ova čorba je sjajan način da promenite mišljenje, jer je specifična aroma upravo i čini tako primamljivom.
SASTOJCI:
- 3 kašike putera
- Maslinovo ulje
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 2 veća celera (koren i stabljika)
- 1/3 praziluka
- 2 lovorova lista
- 5 šoljica pilećeg bujona
- 1 1/2 kašičica himalajske soli
- 1 kašičica šarenog bibera
- 1/2 šolje neutralne pavlake za kuvanje
- Kisela pavlaka
- Suve pečurke za dekoraciju
- Peršun
PRIPREMA:
Otopite puter, a zatim dodajte seckani crni luk i praziluk. Dinstajte pet minuta na srednjoj temperaturi, a potom dodajte celer i beli luk koji ste prethodno očistili i iseckali. Poklopite i ostavite da se dinsta još desetak minuta, a zatim dodajte pileći bujon i lovor i posolite. Ostavite da se sve zajedno krčka oko 15-ak minuta ili dok povrće potpuno omekša.
Sklonite sa ringle i ostavite da se malo prohladi, a zatim ispasirajte štapnim mikserom. Odvojte dve šoljice čorbe sa strane i tek kad se sasvim prohladi, pomešajte sa neutralnom pavlakom. Uz blago mešanje vratite čorbu sa pavlakom i ostatak jela i začinite biberom i peršunom. Servirajte po želji sa maslinovim ulje, suvim pečurkama i kiselom pavlakom.
Prijatno 🙂
(soundtrack for this recipe)