Volim da isprobavam različite začine u jelima, pogotovo egzotične koji potiču iz dalekih zemalja kao što je Indija. Garam masala je vrlo popularna tamo, ali i u Pakistanu, Tajlandu i drugim zemljama širom sveta, no mahom u kuhinjama Južne Azije. Garam na Hindu jeziku znači toplo ili vruće, a masala znači mešavina začina, tako da u prevodu garam masala znači „vruća mešavina“, odnosno „ljuta mešavina“.
Garam masala je obično mešavina pet ili više začina, koji se odvojeno prže u suvom tiganju jer na taj način začini oslobađaju svoju specifičnu aromu i ukus, a zatim se svi začini pomešaju i zajedno samelju, uglovnom se kombinuju seme komorača, list lovorike, so, crni kardamom, kumin, zvezdasti anis, đumbir, trifala, korijander, ljuta paprika, crni biber, kim, kurkuma.
Samo jednom kašičicom ove aromatične mešavine možeš da uneseš dašak daleke Indije u svoj ručak, a ja sam ovog puta upravo tako pripremila specijalnu piletinu. I bilo je to jedno predivno iskustvo!
SASTOJCI:
- 500 g pilećeg filea
- 200 ml neutralne pavlake za kuvanje
- 1 kašičica garam masala začina
- 1 kašičica aleve paprike
- 1/2 kašičice belog luka u prahu
- 1 kašičica kurkume
- So
- Biber
- 4 kašike soja sosa
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika parmezana
- Pasta po izboru
PRIPREMA:
Prvo marinada! Iseckaj piletinu na kockice, dodaj garam masalu, alevu papriku, beli luk u prahu, kurkumu, so, biber, soja sos i maslinovo ulje. Sve dobro izmešaj u činiji kako bi svaki komadić piletine fino upio sve začine, a zatim prekrij posudu i odloži u frižider na par sati. Možeš ovo da uradiš i uveče i taman imaš duplo manje posla za sutrašnji ručak.
Na zagrejanom tiganju u koji nije potrebno dodavati još masnoće, prodinstaj piletinu oko 15 minuta. Za to vreme obari pastu koju voliš, ili pirinač. Kada počne da rumeni, dodaj neutralnu pavlaku i polako mešaj na smanjenoj temperaturi još pet-šest minuta.
Dodaj pastu, (ja sam koristila špagete), promešaj i skloni sa ringle. Serviraj toplo uz dodatak parmezana po želji.
Prijatno 🙂
(soundtrack for this recipe)
Ufff..ovo je izgleda baš dobro!
Hvala puno na komentaru Marko 🙂